Sacharometr - cukroměr na víno je zařízení potřebné k rychlému a přesnému zjištění množství cukru ve vinařské várce nebo pivní mladině. Vinometr je areometr škálovaný v Ballingových stupních (°Blg) - 1°Blg odpovídá přibližně 10 g cukru v 1 l šťávy (moštu). Díky jeho dvěma měřítkům si s jeho pomocí můžete naplánovat i sílu svého vína.
Sacharometr - cukroměr na víno je zařízení potřebné k rychlému a přesnému zjištění množství cukru ve vinařské várce nebo pivní hladině. Sacharometr je areometr škálovaný v Ballingových stupních (°Blg) - 1°Blg odpovídá přibližně 10 g cukru v 1 l šťávy (moštu). Díky jeho dvěma měřítkům si s jeho pomocí můžete naplánovat i sílu svého vína.
Zkumavka, ve které se měření provádí, je vyrobena z plastu, takže na rozdíl od svých skleněných protějšků je nerozbitná.
Pro snazší orientaci je stupnice barevně označena tak, aby zobrazovala doporučené počáteční a koncové rozsahy koncentrace cukru pro mošt a hladinu - takže nepotřebujete žádné další výpočty ani tabulky:
- kaštanová oblast (22 - 25 °Blg) - počáteční koncentrace, dezertní (sladké) víno
- žlutá oblast (15 - 22 °Bg) - počáteční koncentrace, stolní víno (suché)
- jantarová oblast (9 - 11 °Bg) - počáteční koncentrace, pivo
- zelená plocha (0 - 2 °Bg) - konečná koncentrace, pivo
- červená oblast (-2 - 0 °Bg) - konečná koncentrace, víno
Použití sacharometru je velmi snadné. Areometr stačí umístit do zkumavky a naplnit ji takovým množstvím kapaliny, aby plovák volně plaval. Výsledek se odečte ze stupnice na základě horního menisku.
Vzhledem k tomu, že přístroje jsou kalibrovány při 20°C, doporučuje se odečítat při stejné teplotě, což usnadňuje teploměr umístěný v sacharometru. Protože kapalina mění svou koncentraci (molekuly se roztahují a smršťují) vlivem teploty, bude nejspolehlivější a nejpřesnější měření při 20 °C.
Jak používat:
Abyste mohli provést měření, vložte areometr do zkumavky a nalijte do něj kapalinu bez bublinek plynu a pevných částic. Množství kapaliny by mělo být takové, aby plovák ve zkumavce volně plaval a nedotýkal se stěn nádoby.
Koncentrace cukru se odečítá podle horního menisku kapaliny.
Po provedení měření tekutinu zlikvidujte - nepijte.
Plánování síly vína:
1°Blg odpovídá přibližně 10 g cukru v 1 l moštu. Přidáním 1 kg cukru se zvětší objem moštu o 0,6 L, před zahájením kvašení by hladina cukru v moštu neměla překročit 22°Blg!
Předpokládejme, že naměřená hodnota byla 16°Blg. Mošt s takovým obsahem cukru umožňuje získat víno s obsahem alkoholu kolem 7,3 %. Pro získání vína s obsahem alkoholu 13 % by měl mošt obsahovat 260 g cukru na litr. Potřebný přídavek cukru by tedy byl 260 - 160 = 100 g/l. Aby byla splněna podmínka nepřekročení cukernatosti moštu 22°Blg, je třeba požadované množství cukru přidat ve třech stejných dávkách: první před začátkem kvašení a druhý a třetí 7. a 12. den kvašení. , například.
Testování pivní hladiny:
Měření cukernatosti pivní hladiny se provádí stejným způsobem jako u šarže vína.
Sada obsahuje:
- plastovou zkumavku
- zátku zkumavky
- areometr s teploměrem
Rozsah: od 0 do 30°Blg.