Gastromyčky jsou profesionální myčky nádobí, které zvládnou zvýšené nároky v gastroprovozech. Jsou odolné, efektivně myjí i velké objemy nádobí v krátkém čase. Oproti myčkám do běžné domácnosti jsou konstruovány tak, aby zvládly intenzivní používání. Profi myček je mnoho typů a výběr záleží na konkrétním provozu a jeho potřebách a preferencích.
- Tunelové myčky: Jsou ideální do velkých provozů, jako jsou jídelny nebo vetší restaurace. Využívají dopravník, který vozí nádobí skrz myčku. Mají intuitivní ovládání a nabízejí maximální úsporu vody, protože odpadní voda z myčky se používá při prvním oplachu špinavého nádobí, kdy se odstraňují hrubé zbytky jídla.
- Průchozí myčky: Pracují na podobném principu jako tunelové myčky. Z jedné strany vjíždí do myčky špinavé nádobí a z té druhé z ní vyjíždí čisté. Jsou spolehlivé, úsporné, mají intuitivní ovládání a zvládnou umýt i velmi špinavé nádobí. Jejich výhodou je i rychlost, takže je oceníte během špičky. Hodí se i do menších gastroprovozoven.
- Granulové myčky: K mytí nádobí používají speciální granule, které se smíchají s vodou, a vznikne tak čisticí roztok, který umyje nádobí. Tento typ gastromyček je velmi efektivní při odstraňování zaschlých skvrn.
- Myčky na sklo: Tyto myčky musejí být šetrné, protože skleněné nádobí je často křehčí a choulostivější na teplotní změny. Disponují speciálními programy a nastaveními, které minimalizují riziko poškození, nebo dokonce rozbití skla.
- Myčky na tmavé nádobí: Tento druh myček je vybaven speciálními programy, které chrání tmavý povrch nádobí. Na něm často zůstávají viditelné šmouhy a otisky prstů. Myčka na tmavé nádobí z něj ale spolehlivě a šetrně odstraní všechnu mastnotu včetně nežádoucích stop po předchozím použití.
V naší nabídce nenajdete pouze myčky nádobí do restaurací a profesionálních gastroprovozů, ale také praktické tekuté prostředky do myček, změkčovače vody, stoly k myčkám nádobí nebo náhradní koše a košíky do myček včetně dalšího příslušenství.
Sinnerův kruh čištění
Sinnerův kruh čištění říká, že určující vliv na čištění mají čtyři faktory. Kromě chemie, teploty a času je rozhodující faktor mechanická síla. Důležitá je perfektní souhra těchto čtyř faktorů. Pokud jeden z těchto faktorů chybí, nemůže čištění fungovat optimálně.
- Čas: Odpovídá nastavení času mytí a času oplachu. Důležité je, aby čas byl dostatečný k provedení účinného čištění.
- Teplota: V mycí komoře se udržuje teplota mezi 40°C a 65°C, zatímco při oplachu dosahuje od 65°C do 90°C. Vyšší teploty jsou spojeny s rychlejším a efektivnějším čištěním, zajišťujícím dezinfekci nádobí a nástrojů v gastronomii.
- Chemie: Správný výběr chemických látek, jako jsou detergenty nebo dezinfekční prostředky, je klíčový pro efektivní mytí. Tyto látky využívají své vlastnosti k chemickým reakcím, které rozpouštějí různé typy nečistot. Je důležité vybrat produkt odpovídající typu vody a povaze nečistot, s nimiž se setkáváte během mycího procesu.
- Mechanika: Mechanická síla v gastronomických myčkách vychází z tlaku vody a využití mechanických součástí a příslušenství integrovaných do myčky. Tlak vody a pohyblivé části v myčce společně zajistí účinné odstranění nečistot a zajišťují důkladné mytí nádobí a nástrojů.