Zrací a startovací kultura je směs, která má důležitou roli při výrobě sušených fermentovaných masných výrobků, jako jsou například salámy. Její účinek spočívá ve snížení pH a celkovém zabarvení a dochucení konečných produktů. Zvýrazní červenou barvu masa a zároveň zabraňuje rychlému kažení, tvorbě salmonely nebo listeriózy. Povrch výrobku přitom získá typicky našedlý vzhled. Masné výrobky se díky startovací kultuře snadno krájejí a zároveň zůstanou pevné.
Startovacích kultur je celá řada. Nejčastěji se setkáte s různými poddruhy laktobacilů, laktokoků a pediokoků, které podporují vznik typické struktury salámu, usnadňují ztrátu vody během procesu sušení a také napomáhají k rozlišení chuti. Kouzlo těchto kultur spočívá hlavně v tom, že vám zaručí naprostou nezávadnost výrobků. Díky „zdravým“ kulturním plísním, které se aplikují na maso nebo masný výrobek, se nerozmnoží nežádoucí mikroorganismy.
Fermentace je proces kvašení, který dělá potraviny stravitelnějšími a trvanlivějšími, ale během něhož dochází k rychlému rozvoji mikroorganismů. Tomuto jevu zabraňují právě startovací a zrací kultury, které „špatné“ mikroorganismy pohlcují. Během procesu fermentace zároveň dochází i k vysychání výrobků. Každý výrobek se musí zbavovat vody postupně, jinak se na povrchu vytvoří neprostupná krusta, která uzavře vlhkost uvnitř. Proto se masné výrobky vyvěšují v prostorách, kde je chlad, dobrá cirkulace vzduchu a relativně vlhko.
Startovací kultura pro pevné a roztíratelné tepelně neopracované masné výrobky, které jsou připravovány s kuchyňskou solí a dusitanem draselným nebo dusitanem sodným. BITEC STARTER B 1 přispívá…
Mezofilní homofermentativní (čistě okyselující - netvoří plyny) kultura R-703 rezistentní vůči fágům (virus napadající bakteriální buňky).
Sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů.
Termofilní kultura STI - 12 (původní obchodní název STM-5, jedná se o totožnou kulturu)
Sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů.