Gastro vodní lázně, známé také jako bain-marie, jsou speciální zařízení pro profesionální gastronomii. Používají se na šetrné vaření a udržování teploty pokrmů až do doby jejich výdeje. Jednotlivé nádoby se plní vodou ohřátou na určitou teplotu, která zahřívá jídlo ve vrchních gastronádobách. Jelikož se jedná o nepřímý ohřev, jídlo bude vždy rovnoměrně teplé a nehrozí, že se potraviny spálí.
Kromě udržování stálé teploty nebo šetrného vaření je vodní lázeň nezbytná i pro metodu sous-vide, při které se potraviny vaří ve vakuu při konstantní teplotě po dlouhou dobu. Vodní lázně jsou určeny pro přepravu, udržování a výdej teplých jídel v různých profi provozech, jako jsou restaurace, jídelny nebo fastfoody.
Při výběru vhodné vodní lázně zvažte typ i kapacitu daného zařízení. Všechny vodní lázně jsou vyrobeny z nerezové ocele, která odolá korozi a velmi snadno se čistí.
Do menších kuchyní mohou být vhodné kompaktní modely, zatímco pro větší provozy jsou lepší větší a vícekomorové lázně. Moderní vodní lázně často nabízejí různé pokročilé funkce, jako je digitální ovládání, časovač nebo možnost přednastavení programů. Některé varianty vodních lázní mají výpustný kohoutek pod každou z van pro pohodlné vypouštění vody.
Profesionální nerezová vodní lázeň určená pro udržování jídel v teple i šetrné ohřívání. Model VLE 3/1.11 je koncipován na tři pozice GN 1/1 vedle sebe – ideální pro výdejové linky,…