<p>Prakticky ve všech odvětvích masného průmyslu se hodí formální vzdělání. Pro toho, kdo chce být řezníkem, ať už v řeznictví nebo masokombinátu, je určené řeznické učiliště. Jeho absolvent snadno získá zaměstnaneckou pozici v masném průmyslu, po získání praxe je ale připravený i na vlastní <a target="_blank" href="https://www.pruvodcepodnikanim.cz/desatero-podnikani/">podnikatelskou činnost</a>. Relativně malá rodinná řeznictví se navíc v Česku těší velké oblibě!</p><p>Na „učňáku“ se během teoretické i praktické výuky učí opracování všech druhů jatečních zvířat, ošetřování a skladování masa nebo třeba bourání a třízení pro následnou výrobu. Dále se vyrábí a uchovávají masné výrobky, kontroluje se kvalita vstupních surovin a samozřejmě také provádí obsluha technologických zařízení. V neposlední řadě se pak vyučují činnosti související s prodejem masa a masných produktů. Obor trvá tři roky a učni se v průběhu školy mohou leckam podívat. Několik učilišť se například účastnilo studentských dní společnosti MASO-PROFIT, kde se mohli přímo seznámit s nejmodernějšími technologiemi pro zpracování masa. </p><p>Další možností je střední škola, kde se v rámci technologie potravin dají studovat obory jako technologie zpracování masa a masných výrobků. Škola své absolventy připraví pro práci ve výrobních i obchodních firmách v podstatě všech segmentů potravinářského a hlavně masného průmyslu.</p><p>Řada odborných pozic pak vyžaduje vysokoškolské vzdělání. To může být například obor technologie potravin nebo bezpečnost a kvalita potravin. Potřeba jsou také veterináři, hygienici a průmysloví inženýři.</p><p><strong>Cesty existují i pro samouky</strong></p><p style="margin-left:0cm;">K práci s masem se ale dá přičichnout i v pozdějším věku, nebo třeba při jiném zaměstnání. Youtube je plný videí nejen o přípravě masných pokrmů, ale i o zpracování masa. Amatérská řezničina je zkrátka cool a z videí a článků na webu se dá leccos pochytit. Například ze série Domácí zabijačka s Petrem Čtvrtníčkem se dá odkoukat v zásadě celý postup vepřové porážky včetně následného vaření. A pokud už se začne s masem experimentovat podomácku, ke zprofesionalizování už vede jen krůček!</p><p style="margin-left:0cm;">V oboru se navíc samozřejmě lze vzdělávat i v zahraničí, v současnosti je k dispozici například roční kurz profesionálních řeznických technik v Kanadě nebo drůbežářská technologie ve Spojených státech. K průběžnému vzdělávání pak slouží školení a kurzy.</p><p style="margin-left:0cm;">Pracovní trh je co se týče masné výroby hladový po kvalitních zaměstnancích. A to jak u nás, tak právě i v zahraničí. Jedná se přitom o perspektivní a hlavně užitečný obor, který se v reálném čase modernizuje, a nabízí tak otevřené dveře do zajímavé budoucnosti.</p>