Dáváte při slazení přednost třtinovému cukru? Už jste jej někdy využili i při zavařování? Třtinový želírovací cukr 4:1 se hodí pro výrobu džemů i marmelád z hodně sladkého ovoce. Žádný další cukr není již potřeba ke směsi přidávat. Máte už svůj oblíbený recept na džem? Vyzkoušejte jak klasiku v podobě džemů jednodruhových, tak se nebojte experimentovat. I takové suroviny jako máta, vanilka či limetka mohou džem dokonale ozvláštnit. S pomocí želírovacího cukru lze navíc vyrobit i sladké ovocné šťávy či želé.
Dáváte při slazení přednost třtinovému cukru? Už jste jej někdy využili i při zavařování? Třtinový želírovací cukr 4:1 se hodí pro výrobu džemů i marmelád z hodně sladkého ovoce. Žádný další cukr není již potřeba ke směsi přidávat. Máte už svůj oblíbený recept na džem? Vyzkoušejte jak klasiku v podobě džemů jednodruhových, tak se nebojte experimentovat. I takové suroviny jako máta, vanilka či limetka mohou džem dokonale ozvláštnit. S pomocí želírovacího cukru lze navíc vyrobit i sladké ovocné šťávy či želé.
Očištěné a vypeckované ovoce (900 – 1000 g) rozemeleme nebo prolisujeme. Chceme-li vyrobit tužší džem nebo máme-li hodně šťavnaté ovoce jako jsou třešně, višně, maliny, použijeme pouze 800 – 900 g ovoce. Do připraveného ovoce vsypeme obsah sáčku a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 – 5 minut. Dochutíme kyselinou citronovou, můžeme přidat ještě cukr. Odebereme případnou pěnu a horký džem opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.
Očištěné a vypeckované ovoce 900 – 1000 g rozemeleme nebo prolisujeme. Chceme-li tužší džem nebo máme-li hodně šťavnaté ovoce (např. třešně, višně, maliny atd.), použijeme pouze 800 – 900 g ovoce. Vložíme jej do domácí pekárny a zapneme program Příprava marmelády. Asi 30 minut před koncem programu přisypeme k ovoci Třtinový žlírovací cukr 4:1. Přisladíme cukrem nebo přidáme trošku kyseliny citronové, záleží na sladkosti ovoce a vaší chuti. Po dokončení programu nalijeme připravený džem do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.
A váš džem hned vyzkoušejte s jemnými palačinkami, vláčným perníkem a nebo ho k snídani namažte na některý z našich oblíbených chlebů. Žijte naplno!
250 g želírovací směsi
pouze ovoce a kyselinu citronovou
cukr třtinový, želírující látky (guma guar, xanthan, pektiny, karubin, guma tara), antioxidant: kyselina askorbová, kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný, extrakt z oregána
Může obsahovat obiloviny obsahující lepek, mléko, skořápkové plody, sóju, vejce a hořčici.