Bactoferm® MOLD-600 je kultura vytvářející bílý/našedlý vzhled povrchu plísňových suchých klobás a salámů. Poskytuje čerstvé houbové aroma.
Při vysoké vlhkosti a optimální teplotě se MOLD 600 rychle množí a vytváří husté, nízké a rovnoměrné pokrytí povrchu výrobku (typické pro francouzské výrobky).
MOLD-600 podporuje růst tradiční bílé plísně na povrchu výrobku a slouží jako střední až dobrá ochrana povrchové mikroflóry. MOLD-600 potlačuje růst nežádoucích mikroorganismů jako jsou původní plísně, kvasinky a bakterie.
Použití:
Během procesu sušení slouží kultura jako efektivní ochrana před vznikem povrchové krusty (tzv. kroužku). Během zrání navíc plíseň pomáhá zvýšení hodnoty pH a tvorbě méně kyselé chuti.
Dávkování:
25 g na 10 L
Návod k použití:
Jeden sáček lyofilizované kultury se smíchá s 1 - 2 litry kohoutkové vody o teplotě zhruba 20 °C a nechá se 2 hodiny temperovat při pokojové teplotě. Vzniklá suspenze se rozpustí v adekvátním množství kohoutkové vody a pak je připravená k použití. Chlorovaná voda může snížit aktivitu kultury.
Plísňovou kulturou se povrch výrobku inokuluje po narážení (případně po vyrovnání teplot), buď pomocí ponoření výrobku nebo rozprášením na povrch. Aby nedocházelo k usazování spor, měla by být suspenze aplikována za nepřetržitého míchání.
Suspenze by měla být spotřebována v den přípravy. Jinak hrozí pomnožení kvasinek.