Kuchařský nůž SUPER GOU Nakiri je primárně určený pro krájení ovoce a zeleniny. S Nakiri nožem velmi snadno docílíte velmi přesné tvary ať již potřebujete krájet na malé či velké kostky nebo naopak dlouhé a jemné nudličky. To vše hravě zvládnete díky obdélníkovému tvaru nože Nakiri, který je přizpůsobený především pro krájení směrem nahoru a dolů. Obdélníkový tvar čepele nože Nakiri je vhodný i pro začátečníky, kteří si osvojují techniku bezpečného krájení, neboť nůž nemá klasické ukončení čepele hrotem špičky nože Gyuto neboli Dranžírovacího nože.
Co znamená znak 豪 ?
GOU je ochranná známka společnosti Yaxell Corporation a v japonštině toto slovo znamená “skvostný”.
Kuchařský nůž SUPER GOU Nakiri je primárně určený pro krájení ovoce a zeleniny. S Nakiri nožem velmi snadno docílíte velmi přesné tvary ať již potřebujete krájet na malé či velké kostky nebo naopak dlouhé a jemné nudličky. To vše hravě zvládnete díky obdélníkovému tvaru nože Nakiri, který je přizpůsobený především pro krájení směrem nahoru a dolů. Obdélníkový tvar čepele nože Nakiri je vhodný i pro začátečníky, kteří si osvojují techniku bezpečného krájení, neboť nůž nemá klasické ukončení čepele hrotem špičky nože Gyuto neboli Dranžírovacího nože.
Čepel nožů SUPER GOU 161 se vyznačují extrémně ostrou řeznou hranou s mimořádně dlouhou životností. Je vyrobena z japonské SG2 mikrokarbidové práškové nerez oceli, která je obalena 161 vrstvami měkké a tvrdé nerez oceli. Prášková ocel obsahující hodně uhlíku je odolná proti korozi a má nebývalou tvrdost HRC 63.
Rukojeť je vyrobena z černé plátnové micarty, což je nesmírně trvanlivý materiál z pryskyřice a plátna. Rukojeť je spojena se střenkou pomocí tří nerezových nýtů. Konec rukojeti s impozantně vyrytou značkou GOU je vyhotoven z nerez oceli a zaručuje vynikající stabilitu. Symetrický tvar rukojeti umožňuje pohodlné a přesné řezání pro praváky i pro leváky.
Santoku 三徳 znamená v japonštině 3 ctnosti - maso, ryby, zelenina. Santoku nůž, je už podle svého názvu velmi univerzální a je schopný si prvotřídně poradit s krájením masa, zeleniny i filetováním ryb. S nožem Santoku můžete snadno krájet, plátkovat, kostkovat či řezat.
Proces výroby damaškové oceli vychází z tradiční japonské techniky pro výrobu samurajských mečů. Výroba spočívá ve spojení tvrdé vysokouhlíkaté oceli a houževnaté nízkouhlíkaté, které se opakovaně překládají. Následuje opakované zahřívání a šokové zmražení čepele. Výsledkem je mimořádně tvrdá a současně houževnatá ocel, která má dokonalé ostří a nikdy nekoroduje. Čepel nože je tvořena celkem 161 vrstvami damaškové oceli – jádro z ultra tvrdé mikrokarbidové práškové nerez oceli SG2, obklopené 80 vrstvami houževnaté damaškové oceli z každé strany.
Japonské nože Yaxell jsou z damaškové oceli. Proto když se na závěr čepel opískuje, díky odlišné tvrdosti dojde k odhalení krásné kresby střídajících se vrstev oceli. Řada Super Gou má neuvěřitelných 161 vrstev damaškové oceli, díky čemuž každý nůž získává svůj jedinečný vzor. Neexistují dva nože, které by byly stejné, proto je každý nůž jedinečný a jedině váš!
Rukojeť nožů Super GOU 161 je vyrobena z červeno-černé plátnové mikarty – mimořádně odolného materiálu, který je známý svou dlouhou životností, odolností vůči vlhkosti a pachům a minimálními nároky na údržbu. Mikarta je pevně připevněna třemi nerezovými nýty, které zajišťují stabilitu a dlouhou životnost nože
Na každém noži jsou ručně vygravírovány znaky „超多層鋼“, které znamenají “více vrstvá ocel”. Gravírování dodává každému noži jedinečný charakter a je odrazem odedávna ceněné japonské zručnosti, která vyžaduje léta praxe.
Použití a péče: