Výroba jemného uzenářského zboží Rudolf Řehák
OSSISVýroba jemného uzenářského zboží Rudolf Řehák (2)Výroba jemného uzenářského zboží Rudolf Řehák (3)Výroba jemného uzenářského zboží Rudolf Řehák (4)

Výroba jemného uzenářského zboží Rudolf Řehák

Skladem 2 ks
9. 9. u vás
Ihned k odběru na 1 prodejně
310 Kč
310 Kč bez DPH
Férová cena
Našli jste někde lepší cenu?
Kontaktujte nás a cenu dorovnáme.
Kód produktu: 9990007
Značka: OSSIS

Praktická příruční kniha pro uzenáře „Vý­ro­ba jemného uzenářského zboží“, kterou sestavil Rudolf Ře­hák, vyšla poprvé v roce 1910, ještě před Velkou válkou.

Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělněné masné výrobky bez vložky jako párky, junior či lyonský salám. Za časů Ře­há­kových však jemné zboží – to bylo zboží 1a neboli prima kvality, zboží lahůdkové, delikatesní, výrobky obzvláště vy­tří­bené chu­ti, vůně i konzistence, vhodné nejenom k za­hná­ní hla­du, ale i na slavnostní tabuli, zkrátka a dobře zbo­ží faj­no­vé.

Rudolf Řehák ve své knize shromáždil receptury tako­vých­to výrobků nejen českých a moravských, ale i rakous­kých, maďarských, italských, německých, francouzských, polských, holandských, bulharských, švýcarských, duryň­ských, saských a ruských. Vybral nejzajímavější druhy z ev­ropského uzenářského sortimentu a nabídl je českým vý­robcům. V knize je vše různými druhy párků počínaje, přes měkké salámy, vařené zboží, výrobky z kusových mas až po trvanlivé salámy a fermentovaná masa. Vše od tehdy v Čechách oblíbené lidové střevní uzenky „andulky“ až po medvědí salám, neboť autor dovozuje, že je nehospodárné zpracovávat z na trhu se v zimě běžně vyskytujících zmra­ze­ných medvědů pouze tlapy.

Výrobky jsou rozděleny do skupin:

1. Játrové zboží (20 druhů)

2. Masné zboží s přísadou krve (19 druhů)

3. Výroba uzenek, klobásů atd. (55 druhů)

4. Výroba trvanlivých salámů (32 druhů)

5. Solení a nakládání masa, výroba šunek a pod. (36 druhů)

6. Výroba různého zboží (30 druhů)

Dovolil jsem si na závěr knihy doplnit slovníček termí­nů, které by dnešního čtenáře mohly mást, neb na začátku minulého století měly jiný význam než dnes, případně se z odborné mluvy zcela vytratily. Taktéž jsem provedl ně­kte­ré jazykové úpravy textu, které ho, jak doufám, uči­nily čitelnějším. Přeci jenom se dnešní čeština od tehdejší od­lišuje.

Orientaci ve recepturách usnadňují již tradičně dva rejstříky – abecední a jmenný.

Z autorovy předmluvy:

„Každý vzdělaný živnostník neobejde se bez pří­ručních knih, kde návody, kde řekl bych jakési re­cepty k rozličným výko­nům jsou zaznamenány. Jed­nak paměť nedostačuje, časem i opouští, jednak nemá času pokusy a skutečnými zkouš­kami chtít teprve ustanovit, čeho a mnoho-li k té neb oné prá­ci je zapotřebí. Aby se peněz i času – a ten platí v živ­nos­ti tolik co peníze – ušetřilo, bere tedy každý své úto­čiš­tě ke zkušenostem cizím, které v podobných knihách nalé­zá a vynakládá pak svůj důvtip a často čas i pe­níze jen za tím účelem, by zdokonalil výrobu svého zboží. (…)

Je v uzenářské výrobě mnoho receptů, které se dědí od mistra na učedníka, respektive tovaryše, ale jaké tyto re­cep­ty bý­vají? Každý žasne, že může odborník něco podob­né­ho zpra­covat a za „delikates“ prodávat.

Konečně upo­zor­ňuji na to, že vytrvalost, opatrnost, mnohdy i zkušenost dovršují důležitost takovýchto ná­vodů. Vždyť známo, že dle jednoho a téhož návodu pracovalo mnohdy více uzená­řů a přec docílili mnohdy různých výsledků. Pročež opatr­ně a jen dle záznamů v této knize pracujte a seznáte, že sku­teč­ně se výsledku neminete, neb podávám zde návody ve­směs vyzkoušené a chuti obecenstvu odpovídající. Pouze při velkém šlendriánu, lenosti a nedostatečné čis­­­totě může se Vám zboží dle těchto návodů připra­vené zvrh­nout.

Tato kniha věnována je pouze odborníkům, ne­šířím se tudíž o čištění střev, přípravě prátu a jiných menších pra­cích, které do tohoto oboru spadají, neb ty jsou – ano musí být – každému učedníkovi známy.“

Celý popis

Technické parametry

Druh masného výrobku:
klobásy ,párky a špekáčky ,paštiky ,salámy ,šunky a pršuty
Název masného výrobku:
debrecínské párky ,polský salám ,vídeňské párky
Všechny parametry

Související produkty

Hůlky udírenské ALU 900mm
121 Kč
100 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Bestseller
Nature line Střeva vepřová solená 32/34 mm; 20 m
135 Kč
121 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Teploměr do udírny TR-100
641 Kč
530 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Startovací sada na uzení s kšiltovkou
1 693 Kč
1 399 Kč bez DPH
Není skladem
Detail
Bradley Smoker Udírna 4 rošty
18 990 Kč
15 694 Kč bez DPH
Skladem 2 ks
MPD Plus PUREX K 750ml
60,50 Kč
50 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks

Podobné produkty

Grada Vše o uzení Vladimír Dyk
249 Kč
249 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Grada Udíme a grilujeme Markus Kaufer
349 Kč
349 Kč bez DPH
Není skladem
Detail
Grada Uzení Jeremy Schmid
349 Kč
349 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Grada Udírny a uzení Egon Binder
179 Kč
179 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Uzenář Karel Josef
340 Kč
340 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Řeznictví a uzenářství Václav Rošický
490 Kč
490 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks

Články