Žádná letní grilovačka se nemůže obejít bez nakládané zeleniny. Ať už sázíte na klasické okurky, cibulky či mladou kukuřici, alfou a omegou úspěchu je vždy správně připravený nálev, který dodává zelenině šmrnc. Jestliže hledáte tajemství dokonalého nálevu, prozradíme vám, že je ukryté v sáčku Lako. Z této směsi na nakládání zeleniny jednoduše připravíte chuťově vyvážený nálev, jehož recepturu z vás bude tahat každý, kdo jej ochutná.
Žádná letní grilovačka se nemůže obejít bez nakládané zeleniny. Ať už sázíte na klasické okurky, cibulky či mladou kukuřici, alfou a omegou úspěchu je vždy správně připravený nálev, který dodává zelenině šmrnc. Jestliže hledáte tajemství dokonalého nálevu, prozradíme vám, že je ukryté v sáčku Lako. Z této směsi na nakládání zeleniny jednoduše připravíte chuťově vyvážený nálev, jehož recepturu z vás bude tahat každý, kdo jej ochutná.
Skvělá nakládaná zelenina potřebuje i hořčičné semínko.
obsah sáčku smícháme s 1,75 l vody, 500 ml octa (8 %) a 120 g cukru (můžeme nahradit umělým sladidlem cca 40 tablet). Připravenou směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Čisté okurky rovnáme do zavařovací sklenice. Můžeme přidat na kolečka nakrájenou mrkev, křen, cibuli, případně kousky kopru. Obsah sklenice zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C 20 – 25 minut. Sklenice po sterilaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v tmavém a suchém místě. Stejným způsobem nakládáme i ostatní zeleninu např. houby, cibulky, květák, červenou řepu, zelí, kukuřičné klásky.
Do 400 ml horkého scezeného nálevu přidáme 1 sáček želatiny čiré nebo želatiny na vaječnou tlačenku, rozmícháme do úplného rozpuštění a máme připraven ochucený nálev na aspik, závitky, či vaječnou tlačenku.
100 g sypké směsi
1,75 l vody, 500 ml octa a 120 g cukru
jedlá sůl, hořčičné semínko celé, koriandr celý, pepř černý drcený, nové koření mleté, hřebíček mletý