Víte, jaký je jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce? Tipovali jste jahody? Správně! Jahody milují děti i dospělí. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Pokud však dojdou, neexistuje lepší džem, než právě ten jahodový. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na dlouhou zimu, kdy je o sladké jahůdky nouze. Kromě džemů ovšem můžete s pomocí želírovacího cukru na jahody připravit i vynikající želé, ovocné šťávy či zdravé dětské přesnídávky, a to nejen z jahod, ale i z malin, ostružin, třešní nebo višní.
Víte, jaký je jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce? Tipovali jste jahody? Správně! Jahody milují děti i dospělí. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Pokud však dojdou, neexistuje lepší džem, než právě ten jahodový. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na dlouhou zimu, kdy je o sladké jahůdky nouze. Kromě džemů ovšem můžete s pomocí želírovacího cukru na jahody připravit i vynikající želé, ovocné šťávy či zdravé dětské přesnídávky, a to nejen z jahod, ale i z malin, ostružin, třešní nebo višní.
A váš džem hned vyzkoušejte s jemnými palačinkami, vláčným perníkem a nebo ho k snídani namažte na některý z našich oblíbených chlebů. Žijte naplno!
Očištěné jahody (900 – 1000 g) rozemeleme nebo prolisujeme. Do připravených jahod vsypeme obsah sáčku a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 – 5 minut. Dochutíme kyselinou citronovou, můžeme přidat ještě cukr. Odebereme případnou pěnu a horký džem opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.
…do každé skleničky můžeme přidat půl plátku oloupaného citronu nebo pomeranče a 1 ks hřebíčku
…před plněním sklenic můžeme přimíchat několik lžic rumu
Budeme potřebovat: 1600 g rozmixovaných jahod nebo jiného ovoce, 1 balení želírovacího cukru na jahody, 40 g bramborového škrobu, 1000 – 1100 ml vody
Očištěné a umyté jahody rozmixujeme (v přesnídávce pro větší děti mohou zůstat kousky), přidáme 1000 ml vody a 5 minut povaříme. Vsypeme 1 balení želírovacího cukru na jahody a za stálého míchání přilijeme 40 g bramborového škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody. Povaříme 5 minut, nalijeme do skleniček, očistíme okraje a zavíčkujeme. Sterilujeme 25 – 30 minut při 80 – 85 ºC. Přesnídávky můžeme vyrábět z jednoho druhu ovoce, ale stejně dobrá je i kombinace několika chutí.
425 g želírovací směsi
pouze ovoce a kyselinu citronovou
cukr, želírující látky (guma guar, xanthan, pektiny, karubin, guma tara), antioxidant: kyselina askorbová, kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný, extrakt z oregána
Může obsahovat obiloviny obsahující lepek, mléko, skořápkové plody, sóju, vejce a hořčici.
guma guar – je rostlinného původu, vyrábí se z guarových bobů podobných fazoli;
xanthan – je přírodní polysacharid vyráběný kvašením sacharidů;
pektin – je vyrobený z citrusové kůry;
tara guma – získává se mletím semen rostliny pocházející z Peru;
karubin – je rostlinného původu, připravuje se ze semen rohovníku;
kyselina askorbová – má antioxidační účinky a je důležitá pro zachování přirozené barvy ovoce;
kyselina citronová – okyseluje džem a podporuje jeho zahuštění;
extrakt z oregána – je přírodní látka s antioxidačními účinky, která zabraňuje zhnědnutí džemu;
sorban draselný – zaručuje trvanlivost vašemu džemu i při použití menšího podílu cukru