Sladidla

Sladidlo je látka, která se používá k dosažení sladké chuti potravin a nápojů, avšak často má nižší energetickou hodnotu než klasický cukr. Sladidla jsou skvělým pomocníkem při snaze o snížení kalorického příjmu nebo pro lidi s diabetem, kteří potřebují regulovat hladinu cukru v krvi. V profesionálních provozech mají sladidla i další výhodu. Například acesulfam K má vysokou tepelnou stabilitu.

Umělá sladidla

Syntetické látky jsou mnohem sladší než sacharóza (cukr), takže jich během přípravy jídla stačí použít jen malé množství. Co patří mezi umělá sladidla?

  • Acesulfam K (acesulfam draselný): 200× sladší než cukr a tepelně stabilní.
  • Sacharin: 300–400× sladší než cukr, uplatňuje se v kombinaci s jinými sladidly pro zmírnění hořké chuti.
  • Cukerín: tradiční název pro sacharin.
  • Aspartam: přibližně 200× sladší než cukr, běžně obsažen v nápojích a nízkokalorických potravinách.
  • Sukralóza: přibližně 600× sladší než cukr, tepelně stabilní a vhodná na pečení a vaření.
  • Neotam: 7 000 – 13 000× sladší než cukr, velmi účinný při nízkých koncentracích.

Přírodní sladidla

Přírodní sladidla pocházejí z rostlinných zdrojů a představují zdravější alternativu k cukru a umělým sladidlům. 

  • Stévie: sladidlo z listů rostliny Stevia rebaudiana, 200–300× sladší než cukr.
  • Erythritol: cukerný alkohol, který má asi 70% sladivosti cukru, ale prakticky žádné kalorie.
  • Xylitol: přibližně stejná sladivost jako u cukru, ale s nižším kalorickým obsahem.
  • Agávový sirup: sladidlo z rostliny agáve, má nízký glykemický index (hladinu cukru v krvi zvyšuje pomalu a postupně).
  • Med: přirozené sladidlo vyráběné včelami, obsahuje antioxidanty a má antibakteriální vlastnosti.
  • Javorový sirup: přírodní sladidlo získávané z mízy javorových stromů, obsahuje minerály a antioxidanty.

Pokud hledáte sladidla pro diabetiky, sáhněte po umělých či přírodních sladidlech. Stévie, erythritol a acesulfam K neovlivní hladinu cukru v krvi. Hledáte-li sladidla bez kalorií, acesulfam K, sacharin nebo stévie budou ideální volbou. 

Pokračovat ve čtení
Strana 1 z 1 / 3 produktů celkem
Gewürzmüller ACESULFAME 1 kg
Značka: Gewürzmüller

Acesulfam-K, známý také jako acesulfamát draselný, je syntetické sladidlo, které se používá jako náhrada cukru. Je to bílý krystalický prášek s vysokou sladkostí, asi 200krát sladší než sacharóza…

Není skladem
908 Kč
750 Kč bez DPH

Gewürzmüller SACCHARIN 1 kg
Značka: Gewürzmüller

intenzivní sladidlo s 450násobnou sladivostí ve srovnání se sacharózou. Je ideální pro slazení potravin a nápojů s nízkým obsahem kalorií.

Není skladem
666 Kč
550 Kč bez DPH

Gewürzmüller Dextróza Rosalin 1 kg
Značka: Gewürzmüller

Rosalin je čištěná a krystalizovaná dextróza, která zlepšuje řeznou pevnost a udržení barvy u syrových klobás. Používá se při výrobě fermentovaných masných výrobků. Kromě toho urychluje také proces…

Skladem > 10 ks
9. 9. u vás
174 Kč
155 Kč bez DPH