Sladidlo je látka, která se používá k dosažení sladké chuti potravin a nápojů, avšak často má nižší energetickou hodnotu než klasický cukr. Sladidla jsou skvělým pomocníkem při snaze o snížení kalorického příjmu nebo pro lidi s diabetem, kteří potřebují regulovat hladinu cukru v krvi. V profesionálních provozech mají sladidla i další výhodu. Například acesulfam K má vysokou tepelnou stabilitu.
Syntetické látky jsou mnohem sladší než sacharóza (cukr), takže jich během přípravy jídla stačí použít jen malé množství. Co patří mezi umělá sladidla?
Přírodní sladidla pocházejí z rostlinných zdrojů a představují zdravější alternativu k cukru a umělým sladidlům.
Pokud hledáte sladidla pro diabetiky, sáhněte po umělých či přírodních sladidlech. Stévie, erythritol a acesulfam K neovlivní hladinu cukru v krvi. Hledáte-li sladidla bez kalorií, acesulfam K, sacharin nebo stévie budou ideální volbou.
Acesulfam-K, známý také jako acesulfamát draselný, je syntetické sladidlo, které se používá jako náhrada cukru. Je to bílý krystalický prášek s vysokou sladkostí, asi 200krát sladší než sacharóza…
intenzivní sladidlo s 450násobnou sladivostí ve srovnání se sacharózou. Je ideální pro slazení potravin a nápojů s nízkým obsahem kalorií.
Rosalin je čištěná a krystalizovaná dextróza, která zlepšuje řeznou pevnost a udržení barvy u syrových klobás. Používá se při výrobě fermentovaných masných výrobků. Kromě toho urychluje také proces…