The Chilli Doctor Cayenne chilli mash 100 ml
The Chilli DoctorThe Chilli Doctor Cayenne chilli mash 100 ml (2)The Chilli Doctor Cayenne chilli mash 100 ml (3)

The Chilli Doctor Cayenne chilli mash 100 ml

Skladem 3 ks
9. 9. u vás
10. 9. k odběru na prodejnách
99 Kč
88,39 Kč bez DPH
Férová cena
Našli jste někde lepší cenu?
Kontaktujte nás a cenu dorovnáme.
Kód produktu: 8595660100075
Země původu:
Kolumbie

Chilli paprička jako malovaná

Jak byste popsali klasickou chilli papričku? Červenou, tenkou a protáhlou, špičatou a zahnutou? A víte, že je to vlastně Cayenne paprička? Je to právě ona, která je charakteristická tímto typickým vzhledem. Také proto je, zejména v zahraničí, výrazem Cayenne často všeobecně označována chilli paprička jakéhokoliv druhu.

U nás ji určitě znáte v běžně dostupné mleté podobě jako kajenský pepř. Toto nesprávné označení vzniklo v minulosti špatným překladem originálního anglického názvu Cayenne pepper, kde ovšem “pepper” neznamená pepř, ale obecný název pro papričku. 

Ačkoliv Cayenne papričky nemají žádnou signifikantní výraznou chuť, jsou velice oblíbené pro různorodou pálivost, kterou nabízí. Na světě se nachází asi 100 hybridních variant tohoto chilli. Můžete narazit na mírnější Cayenne papričky, které mají okolo 30 000 SHU i na opravu pálivé dosahující až 90 000 SHU. Záleží na klimatu, kde se daná paprička pěstuje. Cayenne z vysoce teplých oblastí jsou více pálivé, naopak tam, kde je počasí o něco chladnější, rostou papričky chuťově jemnější.

Pojmenovány byly podle Cayenne, hlavního města Francouzské Guayany v Jižní Americe, odkud pochází. V dnešní době rostou převážně v tropických a subtropických oblastech, přičemž pro komerční účely se nejvíce pěstují v Indii, Mexiku, na východu Afriky a ve Spojených státech.

S Cayenne napříč světovými kuchyněmi

Používáte do většiny jídel mletou červenou papriku (ať už sladkou nebo ostrou)? Co takhle ji vyměnit za Cayenne? Jídlu dodá stejně výraznou oranžovou barvu, kořenitou chuť, a navíc přihodí i správný říz. 

Cayenne papričky jsou využívány v mnoha světových kuchyních. V Mexiku jsou součástí enchiladas a omáček, v čínské kuchyni běžně dochucují typické restované masové a zeleninové pánve, v Thajsku kari a v Indii chutney. Všeobecně jsou potom nedílnou součástí spousty pálivých omáček, především těch, kde se jako konzervant využívá vinný ocet.

Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

  • Složení: Cayenne chilli papričky, sůl, kyselina octová.
  • SHU jednotky: 50 000 
  • Země původu: Kolumbie
Pálivost
Celý popis

Technické parametry

Hmotnost:
100 g
Barva:
hnědá
Dávkování [g/kg]:
Dle potřeby
Hrubost / Frakce:
tekutá
Velikost balení:
sklenice
Podle druhu:
paprika
Pálivost:
50 000 SHU
Kuchyně a gastronomie:
čína ,guláš ,polévky ,steaky a bifteky
Všechny parametry

Nutriční hodnoty na 100 g

Všechny parametry

Podobné produkty

Univer Paprika čerstvá ostrá 200g Erös Pista
75 Kč
66,96 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Sleva
-30%
Univer Paprika čerstvá sladká 200g Édes Anna
Sleva
-30%  75 Kč
52,51 Kč
46,88 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
The Chilli Doctor Red Habanero chilli mash 100 ml
109 Kč
97,32 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks