The Chilli Doctor Chipotle chilli mash 100 ml
The Chilli DoctorThe Chilli Doctor Chipotle chilli mash 100 ml (2)The Chilli Doctor Chipotle chilli mash 100 ml (3)
The Chilli Doctor Chipotle chilli mash 100 ml (4)

The Chilli Doctor Chipotle chilli mash 100 ml

Skladem 4 ks
9. 9. u vás
Ihned k odběru na 1 prodejně
119 Kč
106 Kč bez DPH
Férová cena
Našli jste někde lepší cenu?
Kontaktujte nás a cenu dorovnáme.
Kód produktu: 8595660100051
Země původu:
Ekvádor

Pěkně vyuzená a neskutečně voňavá

Posuňte svá jídla na zcela novou úroveň. Tahle aromatická lahůdka se o to postará. Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!

Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.

Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.

Od císařského stolu do celého světa

Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší. Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso. Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a bylo využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.

Až donedávna byly tyto uzené papričky dostupné převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku. Jejich popularita však rostla i v zahraničí, především v USA a Kanadě. Výroba a zpracování Jalapeño papriček se tak začalo rozšiřovat i do severních oblastí Mexika, aby mohl být lépe zásobován jihozápad Spojených států.

Chipotle v kuchyni

Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.

Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

  • Složení: Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky, sůl, kyselina octová.
  • SHU jednotky: 20 000
  • Země původu: Ekvádor
Pálivost
 
Celý popis

Technické parametry

Hmotnost:
100 g
Barva:
hnědá
Dávkování [g/kg]:
Dle potřeby
Hrubost / Frakce:
tekutá
Velikost balení:
sklenice
Podle druhu:
paprika
Pálivost:
20 000 SHU
Kuchyně a gastronomie:
čína ,guláš ,steaky a bifteky
Všechny parametry

Nutriční hodnoty na 100 g

Všechny parametry

Podobné produkty

Univer Paprika čerstvá ostrá 200g Erös Pista
75 Kč
66,96 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
Sleva
-30%
Univer Paprika čerstvá sladká 200g Édes Anna
Sleva
-30%  75 Kč
52,51 Kč
46,88 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
The Chilli Doctor Cayenne chilli mash 100 ml
99 Kč
88,39 Kč bez DPH
Skladem 3 ks
The Chilli Doctor Red Habanero chilli mash 100 ml
109 Kč
97,32 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks