Smoke generátor (vyvíječ kouře) pro potřeby nadšenců domácích uzenářských výrobků, kteří hledají možnost vyrobit lahodné a aromatické maso, ryby nebo sýry - připravené bez kompromisů a zdravější díky tomu, že neobsahují zbytečné chemické přísady. Použití generátoru kouře zajišťuje vynikající kvalitu a účinnost procesu uzení. S tímto inovativním generátorem kouře bude studené a teplé/horké uzení efektivním a zároveň stylovým způsobem, jak profesionálně udit.
Smoke generátor (vyvíječ kouře) pro potřeby nadšenců domácích uzenářských výrobků, kteří hledají možnost vyrobit lahodné a aromatické maso, ryby nebo sýry - připravené bez kompromisů a zdravější díky tomu, že neobsahují zbytečné chemické přísady. Použití generátoru kouře zajišťuje vynikající kvalitu a účinnost procesu uzení. S tímto inovativním generátorem kouře bude studené a teplé/horké uzení efektivním a zároveň stylovým způsobem, jak profesionálně udit.
Generátor lze instalovat do velké i malé udírny. Testy byly provedeny v udírně o objemu 300 l.
Patent společnosti Browin.
Generátor kouře byl vyroben v Polsku.
Generátor lze podle potřeby namontovat na obě strany udírny.
Generátor kouře je vybaven elektrickým, zeleným čerpadlem o výkonu 3,8 W a výkonu 2x200 l/h.
Čerpadlo využijete nejen při uzení, ale také v akváriích. Skvěle se hodí i pro provzdušňování akvárií různých kapacit.
Promyšlená, patentovaná konstrukce umožnila kombinovat malé rozměry generátoru s vysokou účinností a nízkou spotřebou dřevní štěpky, stejně jako možnost regulovat množství produkovaného kouře pomocí čerpadla – v souladu s potřebami a kapacita udírny. Vyvíječ kouře je vyroben z kvalitní nerezové oceli, díky čemuž jej lze použít k uzení za různých povětrnostních podmínek. Tělo (nabíjecí válec) je uzavřeno dřevěným víkem, které zajišťuje správnou cirkulaci kouře a chrání dřevní štěpku v procesu žíhání - včetně proti dešťovým kapkám. Dlouhou hadici (4 m) lze zkrátit na délky potřebné pro připojení čerpadla k trysce generátoru kouře.
Plné naplnění generátoru umožňuje přivádět kouř do udírny nepřetržitě po dobu cca 3-4 hodin, bez nutnosti přidávat štěpky. Pro vyvíječ kouře lze použít dřevní štěpku různého stupně, doporučujeme však dřevní štěpku se stupněm fragmentace (ráže) 8-12 mm, která by umožnila získat nejlepší kouřový efekt uvnitř udírny.
Inovativní tryska generátoru kouře - je kratší než u typických modelů a je řezaná na obou stranách - na jedné straně pod úhlem, který usnadňuje únik kouře v udírně, a na druhé straně pod takovým úhlem, který chrání trysku před ucpáním dřevem bramborové hranolky. Tryska je umístěna v udírně pod příslušným úhlem, čímž se zvyšuje proudění kouře z žíhané dřevěné štěpky. Tryska prochází pouze částí spalovací komory na štěpku, což umožňuje dokonalé odsávání kouře a zároveň dostatečně chrání trysku proti ucpání při žíhání štěpky.
Použití účinného čerpadla a jeho umístění na patřičně prodlouženou základnu generátoru kouře umožňuje přenášet vibrace z čerpadla do tělesa zavážecí komory, čímž se zlepšuje opadání dřevěných štěpků v procesu žíhání a zvyšuje se účinnost uzení. Přesné nastavení množství vytvářeného kouře zabraňuje překyselení produktů. Čerpadlo je připojeno hadicí ke speciální trubce integrované s tryskou, kterou je vstřikován vzduch. Trubka hraje i konstrukční roli – vstupuje do zářezu podstavce a zajišťuje dokonalé nastavení trysky vůči udírně a tělu generátoru.
Konstrukce vyvíječe kouře umožňuje snadnou a rychlou montáž i demontáž a velmi snadno se čistí. Zařízení lze snadno rozebrat a vyčistit, bez nutnosti odšroubování základny z udírny a bez použití nářadí. Stačí pouze vytáhnout trysku z těla generátoru, otočit tělo nabíjecí nádoby a sundat ji ze základny, ke které je stabilně připojena pomocí západek a otvorů v základně k nim připevněných. Toto řešení zajišťuje dostatečnou těsnost a zároveň stabilizuje těleso v základně.
Otvory umístěné ve spodní části těla generátoru umožňují snadné spalování dřevěných třísek a zajišťují odpovídající přívod kyslíku.
V nabídce Browin najdete dřevěné štěpky věnované danému typu výrobků, které se skvěle hodí k uzení masa, ryb nebo sýrů.
Před použitím generátoru kouře si přečtěte návod, který je součástí sady. Návod také obsahuje pokyny týkající se používání čerpadla.
Čištění: Generátor by měl být vyčištěn po každém uzení, zejména uvnitř, aby byl plně připraven na další použití a byl zajištěn správný proud kouře. Nepoužívejte ostré nástroje, které by mohly poškodit součásti zařízení.
Prvky sady:
- dřevěné víko
- válec (nabíjecí těleso) generátoru kouře z nerezové oceli 304
- elektrické čerpadlo (3,8W)
- tryska generátoru kouře s úhlovou trubkou
- montážní základna z nerezové oceli
- připojovací sada (T-kus, silikonové hadice)
- nerezová podložka M8 - 4 ks.
- nerezový šroub M8x40 - 2 ks. (do tloušťky stěny 3 cm, v případě větších tlouštěk je nutné zvolit vhodné šrouby)
- nerezová matice M8 - 2 ks.
- manuál
- balení štěpky
Rozměry generátoru kouře ve smontovaném stavu:
· výška: 334 mm
· šířka: 152 mm
· délka: 313 mm
Rada – jaký způsob kouření zvolit?
Způsoby kouření:
• studené kouření
• teplé/horké kouření
• uzení s opékáním (charakteristika BBQ).
Uzení za studena: Obvykle probíhá při teplotě do 25⁰C a trvá několik hodin až 14 dní. V závislosti na potřebách se použije vhodná hustota kouře. Rychlost jeho proudění by se měla obvykle pohybovat v rozmezí 6-15 m/min. Tento způsob uzení se používá především u produktů, které mají být dlouhodobě skladovány nebo zrát, protože kouř proniká hluboko do produktu a pomalu jej konzervuje. Uzená masa podrobená tomuto způsobu zpracování se suší rovnoměrně. Studené uzení má také skvělý účinek při dlouhodobém zrání.
Teplé/horké kouření: Jedná se o dopad na výrobek kouřem nad 25°C. Jsou stanoveny dvě horní hranice teploty - uzení do cca. 45⁰C se nazývá teplé uzení a do 60⁰C horké uzení. V případě horkého uzení lze produkty pražit v samotné udírně, čímž se teplota v udírně zvýší až na 80-90⁰C.
Uzení s pražením: V případě pražení lze vyvíječ kouře odpojit a výrobek lze upravovat pouze teplotou.
Bez ohledu na to, jaký typ uzení si vyberete, pamatujte, že jde o konečný proces a základem je správná příprava produktů k uzení a jejich velmi dobré vysušení před uzením (případně sušení v udírně). Jedná se o klíčovou fázi, která pozitivně ovlivňuje kvalitu uzenin a zabraňuje jejich překyselení.