Výběr vhodné kultury může připadat komplikovaný, ale je dobré vyzkoušet různé možnosti a s časem najít tu, která vám nejvíce vyhovuje. Při rozhodování o správné kultuře je užitečné se řídit konkrétním receptem nebo technologickým postupem a zvážit základní kritéria pro kultury.
Většinou platí, že balení kultur by mělo být použito pro doporučené množství mléka, jaké výrobce uvádí. Můžete s nimi pracovat i na menší množství mléka, ale výsledek není zaručený. Malým výrobcům sýra často nezbývá jiná možnost než experimentovat a přizpůsobovat dávky podle svých potřeb.
Sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů.
Termofilní kultura STI - 12 (původní obchodní název STM-5, jedná se o totožnou kulturu)
Sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů.
Mezofilní homofermentativní (čistě okyselující - netvoří plyny) kultura R-703 rezistentní vůči fágům (virus napadající bakteriální buňky).