Autokláv je speciální parní sterilizátor, který pomocí vysokého tlaku a teploty spolehlivě zabije všechny živé mikroorganismy. V uzavřené nádobě se vytvoří přetlak páry, což zvýší teplotu uvnitř autoklávu na 121 °C. Parní zařízení se využívá ve farmacii, zdravotnictví i v potravinářském průmyslu.
V naší nabídce najdete autoklávy vhodné na pasteraci, sterilaci, vaření, škvaření, smažení nebo vaření pod tlakem či ve vakuu.
Autoklávy optimálně distribuují teplo, jsou proto nenáročné na spotřebu elektřiny a pro svůj provoz potřebují jen malé množství vody. V potravinářském průmyslu se v autoklávu sterilují potraviny ve skleněných nebo plechových obalech. Zachovají si živiny i chuť a prodlouží se jejich trvanlivost. To platí pro ovoce, zeleninu, masné výrobky, hotová jídla, omáčky, ale i nápoje, jako jsou ovocné šťávy nebo mléko. Horká pára účinně eliminuje škodlivé bakterie a mikroorganismy, které by mohly spotřebitelům způsobit zdravotní problémy.