Tento kombinovaný brusný kámen má dvě pracovní plochy. (Zrnitost 150/320) K broušení běžného kuchyňského nože, tak prémiové nože z vysoce tvrdé oceli, a to vždy s optimálním výsledkem.
Kvalitní oboustranný brusný kámen pro mokré broušení má dva stupně zrnitosti: tmavě zelená strana brusného kamene má hrubost 150 a je určená pro základní univerzální broušení u nožů a nůžek. Světle zelená strana má hrubost 320 a je určená pro finální dobroušení a leštění řezného náčiní.
- Zrnitost: jemná 320, hrubá 150
- Délka: 150 mm
Postup broušení
- Brusný kámen před použitím ponořte na cca 10 minut do vody.
- Pokud je to nutné, kámen navlhčete i v průběhu broušení. Tím zamezíte přehřátí ostří.
- Začněte broušením na hrubší straně kamene pro základní univerzální broušeni, poté použijte jemnější stranu kamene pro jemné finální dobroušení a leštění.
- Přiložte čepel nože v úhlu asi 15° až 20°.
- Položte prst na plochu čepele, abyste na ni mohli vyvíjet jemný řízený tlak.
- Buď provádějte pohyb broušení do půlkruhu - ostřím nože od rukojeti k jeho špičce, nebo tahem přejíždějte čepelí nože po brusném kameni shora dolů a zpět. Tento pohyb několikrát opakujte.
- Stejným postupem naostřete obě strany čepele.
- Nabroušený nůž opláchněte nebo otřete vlhkým hadříkem.
Čištění a údržba
- Brusný kámen před uskladněním opláchněte a nechte jej samovolně vyschnout.
- Nepoužívejte chemické přípravky na čištění nebo odmašťování.