Brusné kameny se nejčastěji vyrábějí z karbidu křemíku, umělého korundu nebo diamantu. Většina kamenů je oboustranná. Na jedné straně je hrubší povrch, kterým začnete brousit ostří řezného nástroje, a na druhé straně jemnější povrch, kterým nůž doostříte. Brusné kameny se považují za profesionální brousek na nože.
Po delší práci se každý nůž nakonec ztupí. Součástí péče by proto mělo být pravidelné broušení nožů, které si po právu zaslouží vaši pozornost. A jak poznáte, že už je čas, abyste svým nožům nabrousili ostří? Ideální je test s rajčetem. Pokud zakrojíte rajče, ale čepel jím neprojde s lehkostí, nebo dokonce rajče rozmačká, je ten správný čas vrátit nožům jejich ostrost a lesk.
Při výběru brusného kamene se můžete orientovat podle jeho zrnitosti: nižší čísla jsou vhodná pro rychlé obnovení silně otupených hran, vyšší čísla jsou vhodná pro jemné doostření a leštění.
(Údaje uvádíme podle normy Normy FEPA F)
Tento přehled vám pomůže snadno vybrat správný kámen podle účelu a stavu vašich nožů nebo jiných řezných nástrojů.
Brusný kámen ponořte do vody na cca 10 minut. Při samotném broušení myslete na to, že není třeba na čepel příliš tlačit. Brousit můžete hned dvěma způsoby.
1. technika: Položte nůž čepelí na kámen pod úhlem 15 - 20 stupňů a druhou rukou jej přidržte. Pokud jste praváci, pak pravou rukou za rukojeť a levou lehce tlačte n a na čepel nože směrem k brousku. Polokruhovým pohybem bruste nůž od rukojeti až po špičku. Takto bruste z obou stran. Vyžaduje to trochu trpělivosti a času. Pohyb musí být plynulý.
2. technika: Položte nůž na brusný kámen pod úhlem 15 - 20 stupňů a druhou rukou si čepel přidržte. A potom pohybujte čepelí po kameni dopředu a dozadu od rukojeti až ke špičce nože.
Když jste ostří na hrubé straně kamene nabrousili z obou stran, kámen jednoduše otočte a stejnou techniku použijte i na jemnější straně brusného kamene. Po broušení nůž otřete hadříkem.
Čištění a údržba:
Brusný kámen před uskladněním opláchněte a nechte jej samovolně vyschnout. Nepoužívejte chemické přípravky na čištění nebo odmašťování.
Kvůli vysoké tvrdosti keramických nožů se doporučuje nechat je nabrousit na profesionální brusce na nože. Pokud byste si ale přesto chtěli nože nabrousit doma, ideální volbou je diamantový brus na nože.
Zaručte si trvale dokonalou ostrost vašich nožů! Objevte naše široké spektrum ocílek, elektrických brousků na nože a ostřičů, které vám pomohou dosáhnout maximální přesnosti a pohodlí při každodenním používání.