Uchování vepřového pomocí prosolení znali lidé už před stovkami let. Dnes už neděláme šunku jenom kvůli prodloužení trvanlivosti masa, jde nám spíš o kulinářský zážitek. Výroba šunky se přitom nemusí omezovat pouze na řeznictví nebo profesionální kuchyni, můžete se do ní pustit i sami doma.
Pro výrobu šunky je důležitá kvalita použitého masa, rovnoměrné prosolení a dobrá tepelná úprava. Domácí příprava je rozhodně náročnější než příprava šunky v profesionálním řeznictví. Maso je třeba důkladně mechanicky narušit (vymasírovat) a napěchovat do připravené formy na šunku. Tu ovšem můžete využít i jinak. Hodí se na přípravu sekané nebo třeba paštiky.
Formu na šunku nebo také šunkovar u nás naleznete v různých provedeních. Formy na šunku jsou vyrobeny z nerezu a můžete si vybrat buď z plných, perforovaných, nebo drátěných variant.
Na výrobu šunky nemusíte používat pouze vepřovou kýtu a v zásadě se nemusíte omezovat ani na vepřové maso. Mezi nejznámější šunky patří například dušená šunka, kterou je třeba opravdu perfektně prosolit například pomocí nastřikovačky a následně udit nad bukovým dřevem. V Německu se pak proslavila schwarzwaldská šunka, která se udí nad jedlovým dřevem. Itálie je známá svou parmskou šunkou a Španělsko proslavil zase jamón. Do výsledné chuti se vždy výrazně promítá i teplota a vlhkost vzduchu, na kterém se šunka suší.
Forma na roládu z kvalitního hliníku. Výrobek se hodí se pro profesionální výrobu tradičního tepelně opracovaného masného výrobku.