Sýry mají při krájení tendenci lepit se na nůž a právě z toho důvodu používejte raději speciální nůž na sýr. Ten má tvarovanou čepel s otvory, které brání lepení a deformování krájeného sýra. Po zakrojení sýr snadno naberete a naservírujete. Sýry se podávají ideálně při pokojové teplotě, protože pak mají nejlepší chuť. Vyndejte je proto z lednice minimálně 15 minut před servírováním. Každý kousek sýra chutná trochu jinak u kraje a v samotném středu, proto by měl krájený sýr obsahovat všechny části.
Nožů na sýry je celá řada a liší se svým tvarem i použitím. Záleží na tom, jak je daný sýr měkký a vyzrálý.
Měkký sýr
Mezi měkké zrající sýry patří například Romadur, Blaťácké zlato, Balkánský sýr, Feta atd. Na tyto druhy se nejlépe hodí nůž s tenkou čepelí a co nejmenší plochou, aby se k ní sýr nepřilepil. Tyto nože jsou často děrované a mají speciálně uzpůsobenou špičku, abyste mohli ukrojený kousek ihned napíchnout. Na extra měkké sýry, které mají tendenci se rozpadat pod rukama, využijte strunu na sýr, která sýrem snadno a bez odporu projde, aniž by ho jakkoli zdeformovala.
Polotvrdý sýr
Vůbec nejrozšířenější jsou polotvrdé sýry, k nimž patří například výrazný Čedar, Gouda, Madeland, Eidam atd. Vhodným nožem je pak ten se širší čepelí nebo plátkovací nůž, který vzhledem připomíná lopatku.
Tvrdý sýr
Parmazán, Gran Moravia, Grana Padano atp. jsou klasické tvrdé sýry, které je nejlepší krájet speciálním nožem na sýry ve tvaru slzy. I ty nejtvrdší sýry rozkrojíte hladce a bez námahy.
Všechny profi nože do gastro provozů nebo pro amatérské kuchaře jsou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu. Prodáváme nože německé značky Giesser. Tato značka je světovým lídrem ve výrobě nožů a dalších řeznických nástrojů. Firma má dlouholetou tradici a svoji výrobu brousí k dokonalosti již od roku 1776. Produkty se vyrábějí z nejkvalitnější chrommolybdenové oceli a používají je profesionálové po celém světě.
Elegantní a robustní struhadlo na sýr typu Tête de Moine s mramorovou základnou je ideálním pomocníkem pro tvorbu efektních sýrových růžiček. Hodí se nejen na sýry, ale i na čokoládové dekorace do…
Kráječ na sýr F-JL je lehký a bezpečný způsob krájení sýra. Je to vynikající nástroj pro krájení sýrů, jako je eidam, gouda, ementál atd. Vyrábí stejnoměrně a rovně řezané a rovnoměrně velké kusy.…
Nůž pro porcování vyzrálých parmezánů. Nerezová čepel Masivní plastová rukojeť GIESSER je světový lídr ve výrobě nožů a příslušenství pro potravinářský průmysl a gastronomii. Produkty německé…
Tento plátkovač sýrů o délce 21 cm je ideálním nástrojem pro snadné a rovnoměrné krájení sýrů na tenké plátky.
Struny na sýry s roztečí 230 mm. Balení obsahuje 5ks strun. Nástroj je vhodný pro kontakt s potravinami a splňuje hygienické standardy. Nůž lze mýt v myčce, pro optimální stav čepele ale doporučujeme…
Nůž na sýry GIESSER z chrom-molybdenové oceli vytvrzené na 56-57 stupňů podle Rockwella. Ručně broušená čepel díky zaleštění dobře odolává rzi. Kvalitní rukojeť umožňuje pohodlný úchop. Nástroj je…
Profesionální obloukový kráječ na měkké sýry Roquefort Bow o šířce 240 mm je navržen pro přesné a hygienické krájení sýrů s jemnou strukturou. Tento model je ideálním doplňkem k řezačce Soft Cheese…