V kuchyni nenahraditelný, poslouží vám při výrobě domácích sýrů, ale i uzení, vaření, pečení, sušení a zrání různých druhů masa.
V kuchyni nenahraditelný, poslouží vám při výrobě domácích sýrů, ale i uzení, vaření, pečení, sušení a zrání různých druhů masa.
Univerzální pletenina - nenahraditelná mezi doplňky pro výrobu domácích sýrů. Skvěle se hodí nejen na výrobu sýrů a uzení, ale lze jej použít i pro pečení (při teplotě až 220 °C, až 120 minut) a předvaření (při teplotě až 125 °C, po dobu až 120 minut). Extrémně bezpečné použití – při výrobě domácích sýrů máte jistotu, že tvaroh nevyteče. Materiál použitý na výrobu pletiva neovlivňuje chuť a vůni výrobků
Recept na domácí uzený sýr
Ingredience na 1 kg sýra:
- 10 l nízkopasterizovaného mléka (do 74°C) nebo čerstvého mléka,
- 11 kapek syřidla,
- 2 g chloridu vápenatého.
Recept:
1. Chlorid vápenatý rozpusťte v 50 ml vlažné vody a smíchejte s mlékem ohřátým na 38-40°C.
2. Syřidlo rozpustíme v 50 ml vlažné vody a necháme hodinu působit. Když se vytvoří těsná sraženina, nakrájejte ji na 1 cm kostky a nechte 10–15 minut odstát. Vzniklou tvarohovou hmotu dejte do formy, jemně vymačkejte syrovátku.
3. V hrnci ohřejte vodu na 75°C, tvarohovou hmotu rozdělte tak, aby vám porce padly do ruky - vícekrát je propařte. Po každém varu porce vymačkejte, abyste se zbavili co největšího množství syrovátky. Když sýr začne konzistencí připomínat pevnou plastickou hmotu, vytvarujte jej a vložte do sýrové síťky.
4. Připravte lák: na každý 1 l vody přidejte 180 g soli a vychladlý sýr do ní vložte na 12 hodin. Po vyjmutí z nálevu sýr jemně osušíme a následně udíme nejlépe studeným kouřem - při teplotě do 35-40°C, 2-3 hodiny.
5. Hotovo!
Začněte kulinářské dobrodružství se sýrovou síťkou Browin...protože domácí výroba je lepší!
Pozn.: síťovina po natažení dosahuje rozměrů deklarovaných výrobcem.