The Chilli Doctor Chipotle chilli prášek 9 g
The Chilli DoctorThe Chilli Doctor Chipotle chilli prášek 9 g (2)

The Chilli Doctor Chipotle chilli prášek 9 g

Skladem > 20 ks
9. 9. u vás
10. 9. k odběru na prodejnách
59 Kč
52,68 Kč bez DPH
Férová cena
Našli jste někde lepší cenu?
Kontaktujte nás a cenu dorovnáme.
Kód produktu: 8595660102086
Země původu:
Velká Británie

Pěkně vyuzená a neskutečně voňavá

Posuňte svá jídla na zcela novou úroveň. Tahle aromatická lahůdka se o to postará. Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!

Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.

Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.

Od císařského stolu do celého světa

Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší. Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso. Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a bylo využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.

Až donedávna byly tyto uzené papričky dostupné převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku. Jejich popularita však rostla i v zahraničí, především v USA a Kanadě. Výroba a zpracování Jalapeño papriček se tak začalo rozšiřovat i do severních oblastí Mexika, aby mohl být lépe zásobován jihozápad Spojených států.

Chipotle v kuchyni

Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Mají tlustší slupku, takže pokud do jídla přidáváte papričku celou, jsou vhodnější spíše na pomalu vařená a dušená jídla. Dochutit s nimi můžete hovězí, kuřecí nebo vepřové steaky. Skvěle se doplňují s fazolemi, čočkou a vejci. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.

  • Složení: Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky 100 %.
  • SHU jednotky: 10 000
  • Země původu: Peru
Pálivost
 
Celý popis

Technické parametry

Hmotnost:
9 g
Barva:
červená
Dávkování [g/kg]:
Dle potřeby
Hrubost / Frakce:
mleté
Velikost balení:
zkumavka
Podle druhu:
paprika
Pálivost:
10 000 SHU
Kuchyně a gastronomie:
čína ,guláš ,saláty ,steaky a bifteky
Všechny parametry

Podobné produkty

Články