Výprodej
Tipy na dárky
Vostrá kampaň
Střeva, obaly, koření a uzení
Sůl, koření, marinády a ochucovadla
Technologické přísady a přípravky
Knihy pro řezníky, udiče a masotariány
Štěpky, piliny, brikety a uhlí
Obaly a obalový materiál
Umělá a kolagenní střeva
Vakuovací sáčky
Jednorázové nádobí
Provázky, motouzy a špejle
Přírodní střeva
Zrací sáčky
Zavařovací sklenice, víčka a plechovky
Pomůcky a vybavení
Nože, strouhání, sekání a řezání
Řeznické vály, prkénka a špalky
Příprava, kuchyňské pomůcky
Vaření, pečení a uzení
Gastronádoby, plechy a rošty
Servírování a stolování
Bufet, raut a jídelna
Vybavení baru, pultu, zápultí a prodejny
Uchování a transport
Domácí výroba
Jateční pomůcky
Měřicí zařízení a HACCP
Stroje a technologie
Mycí technika a chemie
Gastro myčky
Profesionální čisticí prostředky
Filtrace, úprava a změkčovače vody
Sanitační pomůcky Vikan
Zásobníky a dávkovače
Papírové ubrousky, utěrky, ručníky a toaletní papír
Mýdla, krémy a dezinfekce na ruce
Vysoušeče rukou
Koše na odpadky a konfiskát
Utěrky, hadry a houbičky
Dřezy, umyvadla a výlevky
Baterie, sprchy a ramena
Bubny, hadice a průtoková technika
Hygienické smyčky, myčky obuvi a zástěr
Leštičky, sterilizátory a lapače hmyzu
Vůně a sítka do pisoáru
Obuv a oděvy
Nerezový program
Náhradní díly
Ocílka na broušení nožů se používá pro jejich pravidelnou údržbu před každým krájením. Jakmile máte ostří nože ztupené, je třeba použít brousek. Ocílkou byste ho nenaostřily. Materiál ocílky musí být vždy tvrdší, než je tvrdost nože. Nejčastěji se setkáte s ocílkami z oceli, existují ale i keramické, safírové nebo diamantové ocílky. Ocílka by také měla být vždy delší než nůž, který chcete obtáhnout. S příliš krátkou ocílkou vám hrozí pořezání.
Nejčastěji se setkáte s kulatými ocílkami, které často používají zkušení kuchaři. Oválné, ploché ocílky mají větší plochu, a tím pádem dokážou ostří nože obtáhnout a zarovnat rychleji.
Při výběru zohledněte také hrubost ocílky:
Práce s ocílkou vyžaduje trochu cviku. Pokud jste praváci, chyťte si ocílku do levé ruky a do pravé vezměte nůž, který chcete naostřit. Držte jej v úhlu zhruba 20 stupňů. Stejný úhel byste měli zvládnout udržet po celou dobu ostření, aby nevznikaly zuby a ostření bylo co nejpřesnější a nejrovnoměrnější. Na nůž příliš netlačte. Stačí jej pouze lehce přidržovat a klouzat jím po ocílce od rukojeti po špičku. Po naostření nůž omyjte vodou a osušte.
Nezapomeňte, že práce s ocílkou by měla by být plynulá. Nikam nespěchejte ani na nůž netlačte, ať nedojde ke zranění. To platí především pro ty z vás, kteří s ocílkou teprve začínají. Zkušení kuchaři a řezníci už mají grif a práci zvládnou rychle a bezpečně.