Ocílka na broušení nožů se používá pro jejich pravidelnou údržbu před každým krájením. Jakmile máte ostří nože ztupené, je třeba použít brousek. Ocílkou byste ho nenaostřily. Materiál ocílky musí být vždy tvrdší, než je tvrdost nože. Nejčastěji se setkáte s ocílkami z oceli, existují ale i keramické, safírové nebo diamantové ocílky. Ocílka by také měla být vždy delší než nůž, který chcete obtáhnout. S příliš krátkou ocílkou vám hrozí pořezání. 

Rozdělení ocílek podle jejich hrubosti a tvaru 

Nejčastěji se setkáte s kulatými ocílkami, které často používají zkušení kuchaři. Oválné, ploché ocílky mají větší plochu, a tím pádem dokážou ostří nože obtáhnout a zarovnat rychleji. 

Při výběru zohledněte také hrubost ocílky:

  • hrubé ocílky se používají k obtažení tupějších nožů,
  • střední hrubost je vhodná na použití do domácnosti,
  • jemná ocílka slouží hlavně profesionálům, kteří ostří čepele nožů pravidelně. 

Jak použít ocílku na nože k obtažení ostří?

Práce s ocílkou vyžaduje trochu cviku. Pokud jste praváci, chyťte si ocílku do levé ruky a do pravé vezměte nůž, který chcete naostřit. Držte jej v úhlu zhruba 20 stupňů. Stejný úhel byste měli zvládnout udržet po celou dobu ostření, aby nevznikaly zuby a ostření bylo co nejpřesnější a nejrovnoměrnější. Na nůž příliš netlačte. Stačí jej pouze lehce přidržovat a klouzat jím po ocílce od rukojeti po špičku. Po naostření nůž omyjte vodou a osušte. 

Nezapomeňte, že práce s ocílkou by měla by být plynulá. Nikam nespěchejte ani na nůž netlačte, ať nedojde ke zranění. To platí především pro ty z vás, kteří s ocílkou teprve začínají. Zkušení kuchaři a řezníci už mají grif a práci zvládnou rychle a bezpečně. 

Zjistit stav objednávky