V sušičce potravin snadno zbavíte vlhkosti různé druhy potravin. Při výběru sledujte její výkon i praktické funkce, které celý proces vysoušení usnadní. Oceníte například možnost regulace teploty (nižší se hodí na bylinky a houby, vyšší na maso), výkonnější sušičky dokážou potraviny dehydratovat rychleji a rovnoměrněji. Zohledněte i počet pater. Čím víc pater, tím větší kapacita sušičky.
Sušení patří k nejzdravějším způsobům zpracování potravin, které umožňují jejich dlouhodobé skladování. Nevyžaduje totiž přidávání cukru či jiných konzervantů a zároveň neničí vitamíny ani minerály. Sušička na potraviny může zároveň fungovat jako:
- Sušička na maso: Připravíte v ní vynikající domácí jerky, a to při teplotě kolem 70 °C.
- Sušička na houby: Houby vyžadují pozvolnější a šetrnější proces sušení, prospívá jim teplota 40–50 °C.
- Sušička na ovoce a zeleninu: Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny se suší různě dlouho a při jiné teplotě, obvykle mezi 35 a 60 °C. Ideální je, když sušička disponuje více patry a umožňuje rovnoměrné sušení i větších plodů, jako jsou jablka, švestky a další.
- Sušička na rajčata: Rajčata obsahují velké množství vody, a proto je nutné delší sušení. Sušička na rajčata by měla mít dostatečný výkon a funkci rovnoměrného proudění vzduchu, aby se rajčata důkladně vysušila a nezůstala uvnitř vlhká.