Štěpky a piliny na uzení

Štěpka nebo piliny jsou ideálním palivem do udíren. Dřevěná štěpka na uzení má sypkou konzistenci a vzniká cíleným drcením dřevěných částí. Dobře se skladuje a má v sobě menší obsah vody. Piliny na uzení jsou oproti štěpce ještě drobnější. Pokud chcete udit drůbež, vepřové, ryby nebo třeba sýry, štěpka či piliny jsou výborným pomocníkem. 

Jak se rozhodnout mezi štěpkou a pilinami na uzení?

Dřevěná štěpka je vhodná především na uzení potravin, které nepotřebují pro přípravu víc než 30 minut. Je vhodná na přípravu ryb, klobás, sýrů a různých druhů masa. Udicí piliny se hodí především pro elektrické udírny. U nás najdete štěpku a piliny vysoké kvality bez jakýchkoli nečistot. Masu dodají krásnou barvu i chuť a aroma z kouře prostoupí celým masem. 

Dopřejte masu jedinečnou vůni a chuť

Štěpka na uzení i piliny se vyrábějí z různých druhů dřeva. V naší nabídce naleznete například štěpku a piliny z buku, olše nebo třešně. Kvalita dřeva je u uzení zcela zásadní, protože určuje vlastnosti paliva, jako je vlhkost či hořlavost, a samozřejmě výslednou chuť a vůni vyuzených potravin

  • Buková štěpka a bukové piliny na uzení jsou univerzálním palivem a je dobré jimi začít. Hodí se pro všechny druhy masa a je to nejpoužívanější druh paliva.
  • Olšová štěpka představuje skvělou volbu pro uzení drůbežího masa nebo ryb, obecně pak pro jakékoli jemnější maso, které díky olšové štěpce získá lehce nasládlou chuť. Pokud chcete docílit tmavé barvy masa, přidávají se k bukové štěpce a pilinám právě štěpky z olše.
  • Třešňová štěpka dodá masu silnější aroma, proto se používá až v závěru uzení. Je to skvělá volba pro vepřové, skopové, kachní nebo zvěřinu.

Zjistit stav objednávky