Zavařovací sklenice, víčka a plechovky

Zavařování má v českých zemích dlouhou tradici. Lidé vždy potřebovali co nejvíce prodloužit trvanlivost potravin, k čemuž pomáhala tepelná sterilace. Tato technika zažila svůj boom v 19. století a dodnes je sterilování velmi oblíbené. Používá se v domácnostech i průmyslových provozech. 

Šroubovací víčka jsou při zavařování stále oblíbenější

Zavařovací sklenice se hodí na konzervaci snad všech druhů potravin. Od nakládaného masa, masných výrobků, hub, sýrů až po ovoce, zeleninu nebo marmelády. Skvěle v nich prodloužíte trvanlivost také různým nápojům a hotovému jídlu. V domácnostech i průmyslové výrobě se časem kromě klasických sklenic s plechovým víčkem rozšířilo používání zavařovacích sklenic se šroubovacím závitem. Ty je snazší odvzdušnit a hermeticky uzavřít. V naší nabídce najdete zavařovací sklenice různých velikostí – malé zavařovací sklenice, ale i velké zavařovací sklenice o objemu 5 l. 

Jak a v čem můžete zavařovat?

Existují sklenice různých tvarů i velikostí. K zavařování můžete použít mini zavařovací sklenice, které se hodí například na marmelády a, nebo větší sklenice, do kterých se vejdou například okurky, cukety, ovoce nebo třeba houby. 

  • Hrnec: Pokud zavařujete jen občas a do malých zavařovacích sklenic, pak není potřeba kupovat speciální vybavení. K zavaření potravin vám skvěle poslouží obyčejný hrnec. Na dno dejte utěrku a sklenice vyskládejte tak, aby se vzájemně nedotýkaly (jinak by sklo mohlo při vaření prasknout). Přilijte vodu, zahřejte na 80 °C a teplotu udržujte po dobu 20 minut.
  • Zavařovací hrnec: Výhodou speciálního hrnce je, že se díky programu voda zahřeje na požadovanou teplotu a po uplynutí stanoveného času se hrnec sám vypne.
  • Trouba: Sklenice vyskládejte na hlubší plech a nalijte do něj vodu. Sterilujte při 150 °C po dobu až 40 minut.

Šroubovací víčka pouze nahřejte, položte na hrdlo a zašroubujte. Sklenici nezapomeňte otočit dnem vzhůru. U obyčejných víček budete potřebovat zavařovací hlavu. Tu použijete místo šroubování a zatlačíte rukou až na doraz. I v tomto případě sklenici otočte dnem vzhůru. 

Zjistit stav objednávky