Odšťavňovače

Připravte si doma vynikající šťávu z čerstvého ovoce nebo zeleniny, která bude doslova nabitá vitamíny. Sami si vyberete poměr surovin a do hotové šťávy můžete přidat například voňavé bylinky. Na trhu najdete hned několik typů odšťavňovačů, které se liší technologií zpracování surovin. 

Jaký typ odšťavňovače ovoce a zeleniny zvolit?

Odšťavňovače se pohybují v různých cenových kategoriích, na výběr máte od základních modelů, které stojí kolem 1 500 Kč, až po profesionální přístroje. Pokud pořizujete odšťavňovač do rodiny, postačí vám model s menším objemem nádoby. Ruční odšťavňovač je vhodný pouze na občasné použití v malé domácnosti, automatické přístroje jsou rychlejší a práce s nimi je snazší. 

Šnekový odšťavňovač

  • Suroviny lisuje díky pomalým otáčkám šetrně.
  • Výsledná šťáva je hustší a méně pění.
  • Je pomalejší než odstředivý odšťavňovač.
  • V odštavňovacím mlýnku zůstane minimum odpadu.

Odstředivý odšťavňovač

  • Rychlý a výkonný přístroj, skvělý na tvrdší zeleninu a ovoce, jako je například mrkev nebo jablko.
  • Šťáva je více napěněná a je nutné ji vypít ihned, protože rychle oxiduje.
  • Menší kousky jsou odstředivou silou hnány na síto, přes které pak vytéká hotová šťáva.
  • Provoz je tichý a šťáva je hotová rychleji než v případě použití šnekového odstřeďovače.

Co se šťávou a zbytkovou drtí?

Šťáva z odšťavňovače vydrží v lednici asi 24 hodin. Pokud ji necháte v pokojové teplotě, během několika málo hodin se zkazí. Zbytky z odšťavněné zeleniny nemusíte vyhazovat. Stačí rozehřát v hrnci olej, přidat zeleninovou drť, podlít ji vodou, přidat špetku soli, pepře a 30 minut vařit. Výsledkem bude zeleninový bujón, který můžete použít jako základ do polévky nebo omáčky

Zjistit stav objednávky