Výprodej
Tipy na dárky
Vostrá kampaň
Střeva, obaly, koření a uzení
Sůl, koření, marinády a ochucovadla
Technologické přísady a přípravky
Knihy pro řezníky, udiče a masotariány
Štěpky, piliny, brikety a uhlí
Obaly a obalový materiál
Umělá a kolagenní střeva
Vakuovací sáčky
Jednorázové nádobí
Provázky, motouzy a špejle
Přírodní střeva
Zrací sáčky
Zavařovací sklenice, víčka a plechovky
Pomůcky a vybavení
Nože, strouhání, sekání a řezání
Řeznické vály, prkénka a špalky
Příprava, kuchyňské pomůcky
Vaření, pečení a uzení
Gastronádoby, plechy a rošty
Servírování a stolování
Bufet, raut a jídelna
Vybavení baru, pultu, zápultí a prodejny
Uchování a transport
Domácí výroba
Jateční pomůcky
Měřicí zařízení a HACCP
Stroje a technologie
Mycí technika a chemie
Gastro myčky
Profesionální čisticí prostředky
Filtrace, úprava a změkčovače vody
Sanitační pomůcky Vikan
Zásobníky a dávkovače
Papírové ubrousky, utěrky, ručníky a toaletní papír
Mýdla, krémy a dezinfekce na ruce
Vysoušeče rukou
Koše na odpadky a konfiskát
Utěrky, hadry a houbičky
Dřezy, umyvadla a výlevky
Baterie, sprchy a ramena
Bubny, hadice a průtoková technika
Hygienické smyčky, myčky obuvi a zástěr
Leštičky, sterilizátory a lapače hmyzu
Vůně a sítka do pisoáru
Obuv a oděvy
Nerezový program
Náhradní díly
Brusné kameny se nejčastěji vyrábějí z karbidu křemíku, umělého korundu nebo diamantu. Většina kamenů je oboustranná. Na jedné straně je hrubší povrch, kterým začnete brousit ostří řezného nástroje, a na druhé straně jemnější povrch, kterým nůž doostříte. Brusné kameny se považují za profesionální brousek na nože.
Po delší práci se každý nůž nakonec ztupí. Součástí péče by proto mělo být pravidelné broušení nožů, které si po právu zaslouží vaši pozornost. A jak poznáte, že už je čas, abyste svým nožům nabrousili ostří? Ideální je test s rajčetem. Pokud zakrojíte rajče, ale čepel jím neprojde s lehkostí, nebo dokonce rajče rozmačká, je ten správný čas vrátit nožům jejich ostrost a lesk.
Při výběru brusného kamene se můžete orientovat podle jeho zrnitosti: nižší čísla jsou vhodná pro rychlé obnovení silně otupených hran, vyšší čísla jsou vhodná pro jemné doostření a leštění.
(Údaje uvádíme podle normy Normy FEPA F)
Tento přehled vám pomůže snadno vybrat správný kámen podle účelu a stavu vašich nožů nebo jiných řezných nástrojů.
Brusný kámen ponořte do vody na cca 10 minut. Při samotném broušení myslete na to, že není třeba na čepel příliš tlačit. Brousit můžete hned dvěma způsoby.
1. technika: Položte nůž čepelí na kámen pod úhlem 15 - 20 stupňů a druhou rukou jej přidržte. Pokud jste praváci, pak pravou rukou za rukojeť a levou lehce tlačte n a na čepel nože směrem k brousku. Polokruhovým pohybem bruste nůž od rukojeti až po špičku. Takto bruste z obou stran. Vyžaduje to trochu trpělivosti a času. Pohyb musí být plynulý.
2. technika: Položte nůž na brusný kámen pod úhlem 15 - 20 stupňů a druhou rukou si čepel přidržte. A potom pohybujte čepelí po kameni dopředu a dozadu od rukojeti až ke špičce nože.
Když jste ostří na hrubé straně kamene nabrousili z obou stran, kámen jednoduše otočte a stejnou techniku použijte i na jemnější straně brusného kamene. Po broušení nůž otřete hadříkem.
Čištění a údržba:
Brusný kámen před uskladněním opláchněte a nechte jej samovolně vyschnout. Nepoužívejte chemické přípravky na čištění nebo odmašťování.
Kvůli vysoké tvrdosti keramických nožů se doporučuje nechat je nabrousit na profesionální brusce na nože. Pokud byste si ale přesto chtěli nože nabrousit doma, ideální volbou je diamantový brus na nože.
Zaručte si trvale dokonalou ostrost vašich nožů! Objevte naše široké spektrum ocílek, elektrických brousků na nože a ostřičů, které vám pomohou dosáhnout maximální přesnosti a pohodlí při každodenním používání.