Koření na guláš

Guláš je oblíbeným jídlem hlavně v zemích střední Evropy, jako je Maďarsko, Česko, Rakousko nebo Slovensko. Jeho historie sahá až do středověku – původně se jednalo o jednoduchou směs masa, cibule a koření, která se vařila v kotlíku nad otevřeným ohněm. Každá země má svou vlastní variaci guláše, ale vždy se jedná o teplé a syté jídlo, na kterém si pochutnáte za každých okolností. 

Bez jakého koření se při přípravě guláše neobejdete?

Výběr koření na guláš hraje při jeho přípravě klíčovou roli. Je to právě kořenicí směs, která guláši dodává typickou chuť.

  • Paprika propůjčí pokrmu barvu i chuť, nejčastěji se používá ta sladká, kdo ale dává přednost trochu pikantnější podobě gulášku, může přidat i špetku ostřejší papriky nebo chilli vloček.
  • Česnek dodá intenzivní chuť a specifické aroma.
  • Kmín podtrhne chuť masa.
  • Majoránka skvěle ovoní maso, jelikož se jedná o velmi aromatické koření.
  • Bobkový list propůjčí guláši silně kořenitou chuť a příjemnou vůni.
  • Pepř nesmí chybět snad v žádném jídle, vděčí za to své štiplavosti.
  • Sůl je ideální na dochucení každého jídla. 

Nejčastěji se guláš připravuje z hovězího nebo vepřového masa. V českých podmínkách ale není výjimkou ani dobrý zvěřinový guláš. Jak byste měli upravit kořenicí směs například na srnčí guláš? Použijte jemnější koření, které srnčí maso chuťově nepřebije. Použijte méně papriky, více bobkového listu a koření doplňte například o tymián nebo rozmarýn. 

Zjistit stav objednávky