Blog plný novinek

Inspirace ze světa zpracování masa a potravinářského průmyslu. Zjistíte co je v MASO-PROFITu nového, najdete zde příběhy zákazníků a novinky od našich dodavatelů ;-)

O údržbě a opravách kutrů

27. 7. 2021|5 minut čtení

Kutr je potravinářský stroj pro mělnění nebo i míchání materiálu hojně využívaný v masném průmyslu pro výrobu široké škály produktů. Kutry existují v mnoha variantách od velkých průmyslových strojů po stolní verze pro domácí zpracování masa. Pro správný chod a dlouhou životnost kutrů je klíčové dodržovat zásady užívání a údržby těchto strojů.

číst více

Pánev versus konvektomat: V čem dělat škvarky?

16. 6. 2021|2 minuty čtení

V Česku jsou tradičně jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Škvarky vznikající při škvaření vepřového sádla a v posledních letech zažívají boom, díky kterému jsou stále častěji k vidění nejen v řeznictvích, ale i na pultech supermarketů. Jak na jejich efektivní výrobu?

číst více

Jak funguje vakuovačka?

9. 6. 2021|2 minuty čtení

Balení pomocí komorové baličky je vysoce účinný způsob, jak uchovat a ochránit nejen potravinářské výrobky. Ačkoli jde o jednoduchý proces, můžeme při něm narazit i na několik překvapivých detailů. Přečtěte si, jak vakuově balit ve třech krocích podle výrobce Henkelman.

číst více

Videorecept: Jak připravit rib-eye steak

3. 6. 2021|1 minuta čtení

Pořádný steak miluje snad každý masný nadšenec. Málokterý další pokrm v sobě spojuje stejné chuťové a výživové vlastnosti. Jak ale steak připravit tak, abychom si ho mohli vychutnat opravdu dokonale? S kuchařem Karlem Bromem jsme se podívali na oblíbenou variantu s pepřovou omáčkou a americkými bramborami.

číst více

Kuchaři proti řezníkům? Na ocílkách se neshodnou

12. 5. 2021|2 minuty čtení

Ocílka je neocenitelný pomocník každého kuchaře i řezníka, se kterým se učí zacházet už na úplném začátku kariéry. Obtahování udrží ostří nože rovné, hladké a dokonale připravené k práci. Ne všichni ale ocílku používají stejně. Základní způsoby totiž existují minimálně dva.

číst více

Opláchni to kouřem

2. 5. 2021|3 minuty čtení

Uzené maso a uzené masné výrobky jsou specialitami, které obohacují jídelníček nás masožravců již tisíce let. K tradičnímu spalování tvrdého dřeva bez kůry přibyla v 50. letech 20. století další varianta zvaná uzení tekutým kouřem. Firma Maso-profit začala tuto progresivní technologii v roce 1995 nabízet jako první v České republice. Co to tekutý kouř vlastně je a proč vznikl?

číst více